Trobla Review - de akoestische klankversterker voor smartphones

Trobla, de elegante klankversterker voor je smartphone

Markant, elegant en duurzaam. De Trobla is een product zoals je nog niet eerder hebt gezien. Het versterkt het geluid van je smartphone, zonder ook maar gebruik te maken van enige elektronica. Door zijn stijlvolle design en warme uitstraling is er in ieder huis een plekje voor de Trobla.

Geschiedenis van de Trobla

De Trobla is een product dat zijn wortels heeft in Slovenië. Martin, Andrej en Matej delen één passie: unieke, modieuze en duurzame meubelstukken maken. De vrienden slaan de handen ineen en blazen het oude houtbewerkingsatelier van Andrej’s grootvader nieuw leven in. Met hard werk, een flink portie doorzettingsvermogen, toewijding en met wat hulp van het crowdfundingplatform Kickstarter was de oprichting van Tok Tok een feit.

Trobla team - Tok Tok - Koper, Slovenië

Tok Tok is een verwijzing naar het materiaalsoort waar het Sloveense trio hun meubels van maken: hout. Door de overheid gecertificeerd hardhout om precies te zijn. Dat is niet alleen ecologisch verantwoord en duurzaam, maar geeft de Trobla tevens een warme, natuurlijke uitstraling. In een wereld die zich laat domineren door elektronica een welkome afwisseling.

De Trobla ziet er op het eerste oog uit als een houten speaker, maar is in werkelijkheid een akoestische klankversterker voor smartphones. Over de vormgeving is lang en goed nagedacht door de makers. Bovendien zijn ze voortdurend bezig met innoveren en reviseren. Inmiddels zijn we beland bij de vierde generatie.

Trendy, Sloveens design

De Trobla is een prachtig stukje Sloveens design. Hij is samengesteld uit vijf verschillende lagen die ieder op ieder op een andere manier zijn uitgesneden. Op deze manier ontstaat de klankkast aan de binnenkant. Deze klankkast kun je het beste vergelijken met een akoestische gitaar: het versterkt de trillingen die via de speakers van je smartphone binnenkomen. Dat geeft de Trobla zijn uitzonderlijke geluid.

Trobla - Three Generations - Walnutwood

Het uitsnijden van verschillende lagen heeft nog een tweede doel: hierdoor kunnen er aan de binnenkant kleine magneten worden geplaatst. De Trobla bestaat uit twee losse elementen: een adapter en standaard. De magneetjes zorgen ervoor dat deze onderdelen op hun plaats blijven zitten en je ze niet kwijtraakt als je de Trobla vervoert. Laat je niet misleiden door het formaat van de magneten: ze zijn dermate krachtig dat de componenten moeiteloos op hun plek blijven zitten, zelfs als je er hard mee schudt of er mee gooit.

Aan de voorzijde van de Trobla is een inkeping vrijgelaten zodat het geluid kan ontsnappen. In het midden is een kegelvormige uitstulping of cone geplaatst: hierdoor heeft de Trobla veel weg van de geluidsbox van een muziekinstallatie. De standaard waarop de Trobla rust is in de behuizing geïntegreerd. Je schuift hem eenvoudig naar buiten en de magneet klikt het statief vanzelf op zijn plaats.

Walnoot en esdoorn

De Trobla is in twee verschillende gecertificeerde houtsoorten verkrijgbaar: walnoot- en esdoornhout. Of je nu kiest voor een Trobla van lichtgekleurd esdoornhout of voor de versie van donker walnoothout, de Trobla past bij ieder interieur. Om een glimmende en fonkelende uitstraling te creëren, kun je een laagje bijenwas aanbrengen. Dit heeft geen enkele invloed op de klankkleur of geluidsproductie.

De walnoot- en esdoornuitvoering hebben niet alleen hun eigen look & feel: ze brengen ook ieder een unieke sound voort. Je kunt ze het beste vergelijken met een Gibson en Fender, twee gevestigde namen in de gitaarbranche die synoniem staan voor kwaliteit en klasse. Beide klinken net even iets anders, maar doen zeker niet voor elkaar onder. Dat geldt ook voor de Trobla.

Trobla op safari in Tanzania

Voordelen van de Trobla

1. Sfeervol geluid

We hebben al veel gezegd en geschreven over de Trobla, maar nog niets over het geluid dat hij voortbrengt. De Trobla is een akoestische klankversterker die zijn reputatie waar weet te maken. Het is een heuse sfeermaker die de klanken van je smartphone versterkt en daarbij vertrouwt op de vormgeving en natuurlijke materialen waaruit hij vervaardigd is.

2. Geluidsvolume dik in orde

Als het geluid via de telefoon zacht wordt afgespeeld (ongeveer een kwart van de maximale geluidsniveau), wordt het volume versterkt van circa 48dB tot 52dB. Zetten we de volumeschuif halverwege, dan neemt het volume toe van ongeveer 52dB tot 62dB. En zodra de volumeknop helemaal wordt opengegooid, schiet het geluidsniveau omhoog van 58dB tot 68dB, met pieken tot boven de 70dB. Wist je dat bij iedere stijging van 10dB de kracht van het geluid met een factor 10 toeneemt?

Zo verbetert u het geluid van de Trobla

3. Compact

De Trobla is klein en compact en weegt bovendien slechts 326 gram. Dat kunnen we niet zeggen van alle Bluetooth-speakers. Die zijn volgepropt met allerlei elektronica. Daarnaast hebben Bluetooth-speakers verschillende nadelen ten opzichte van de Trobla, afgezien van het gewicht en formaat. Zo werken deze speakers met een accu. Deze raakt vroeg of laat leeg en dan moet je hem enkele uren aan de lader hangen. Met de Trobla geniet je eindeloos van je favoriete muziek.

4. Ijzersterk hout

Het feit dat de Trobla geen elektronica bevat, heeft nog meer praktische voordelen. Bijvoorbeeld als je naar het zwembad gaat waar je voortdurend in aanraking komt met water. Water en elektronica gaan niet samen. Door opspattende druppels loop je het risico dat je speaker onherstelbaar beschadigd raakt. Een plons in het water is ronduit funest. Als hout nat wordt, droogt het vanzelf op, zonder eventuele nadelige effecten.

En wat als je een dagje naar het strand gaat? Als zandkorrels in de elektronica gaan zitten, kun je een Bluetooth-speaker afschrijven. Bij de Trobla veeg je zand of modder eenvoudig weg en hij is weer schoon. Bovendien loop je geen enkel risico op beschadiging.

Trobla Adapter

De adapter

Om je smartphone stabiel in de Trobla te plaatsen, gebruik je een adapter. Dit is het koppelstuk tussen je telefoon en de Trobla dat ervoor zorgt dat de geluidstrillingen uit je mobiele telefoon naar de klankkast worden geleid en versterkt. Iedere smartphone heeft zijn eigen, unieke adapter. Dat heeft niet alleen met de dikte en breedte van je mobiele telefoon te maken, maar ook met de grootte, aantal en plaatsing van de speakers.

Om de Trobla te gebruiken moet je over een smartphone beschikken waar de speakers aan de onderkant van het toestel zijn geplaatst. We hebben adapters voor de volgende modellen:

 • Apple iPhone 4 tot en met de iPhone 7 Plus
 • Apple iPhone 6 (s) / 7 met hoesje
 • Apple iPhone 6 (s) Plus / 7 Plus met hoesje
 • Apple iPod Touch (vijfde en zesde generatie)
 • Samsung Galaxy S8
 • Samsung Galaxy S8+
 • Samsung Galaxy S7
 • Samsung Galaxy S7 Edge
 • Samsung Galaxy S6
 • Samsung Galaxy S6 Edge
 • Samsung Galaxy Note 5
 • LG G5
 • Google Pixel
 • Nexus 5
 • HTC 10
 • HTC One A9
 • Huawei P9
 • Huawei P8
 • OnePlus 3
 • OnePlus Two
 • OnePlus One

Zoals je ziet is de Trobla zowel met oudere als de allernieuwste modellen te gebruiken. Ook in de toekomst zal Tok Tok adapters blijven maken voor de volgende generatie smartphones. Dus mocht de volgende generatie iPhones niet één, maar twee speakers aan de onderzijde krijgen, dan kun je binnen afzienbare tijd bij ons een adapter bestellen voor je telefoon.

Zo haal je het beste uit je Trobla

Zo haal je het beste uit je Trobla

Ben je helemaal tevreden over de geluidskwaliteit van de Trobla? Mooi zo. Maar er zijn enkele manieren om de audio nog verder te verbeteren. Wij geven vier tips.

1. Zet het volume niet voluit: voor de beste geluidskwaliteit adviseren we om je mobiele telefoon niet al te hard te zetten. De helft tot driekwart van het maximale geluidsvolume is meer dan voldoende om een mooi, warm geluid voort te brengen.
2. Plaats de Trobla op een afstandje: ga niet pal naast de Trobla zitten, maar zet hem op enige afstand. Dan geniet je nog meer van jouw favoriete muziek.

3. Zorg dat je de juiste adapter bestelt: iedere adapter heeft zijn eigen vormgeving en past bij een specifieke smartphone. Als de inkepingen in de adapter te klein zijn, dan wordt een deel van de trillingen tegengehouden. Zo krijg je dus nooit een vol geluid. Als je dus bijvoorbeeld een nieuwe iPhone koopt, doet je er verstandig aan om ook een nieuwe adapter aan te schaffen. Deze is bij ons los verkrijgbaar voor slechts 15 euro.
4. Installeer een equalizer op je smartphone: zowel in de App Store als de Google Play Store zijn vele gratis en betaalde equalizers te vinden. Daarmee regel je voor iedere frequentie afzonderlijk de output. Je kunt ook kiezen voor één van de voorgeprogrammeerde geluidsprofielen.

Prijs en beschikbaarheid

De Trobla is via onze webshop te bestellen voor slechts 99 euro. Tevens zijn er een aantal fysieke verkooppunten waar je de Trobla kunt bekijken en testen, waaronder in Amsterdam, Utrecht en Maastricht. Verder is de Trobla twee zondagen per maand te bewonderen op de Sunday Market in Amsterdam: iedere eerste zondag in het Westerpark en iedere derde zondag op het Museumplein.

Verzendkosten? Niet als je bij ons de Trobla bestelt. De verzending is geheel gratis naar Nederland, België en Duitsland. Als je de Trobla voor 18.00 bestelt, heb je hem de volgende dag in huis. Niet tevreden? Je hebt 14 dagen bedenktijd om de Trobla op je gemak te testen en te retourneren. De adapter krijg je er gratis bij. Een tweede of nieuwe adapter is apart verkrijgbaar voor slechts 15 euro. Tot slot krijg je maar liefst 10 jaar garantie op je aankoop.

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met de volgende partijen:
Telefoonabonnement.nl, auteur: Anton Mous
Ambermitchell.nl, auteur: Amber Mitchell